مرکز آموزش

تفاوت دامنه، هاست و وبسایت چیست؟

  • تفاوت دامنه و هاست, تفاوت دامنه با هاست, تفاوت هاست و دامین, فرق دامنه و هاست, فرق دامین و هاست, فرق دامنه و سایت, فرق سایت و دامین, هدف و کاربرد دامنه, کاربرد هاست
  • 14

شاید شما هم از کسانی باشید که قصد راه‌اندازی وبسایت دارید و یا می‌خواهید با دنیای اینترنت و وب بیشتر آشنا بشید. در هر دو حالت، انتخاب و آشنایی با مفاهیم دامنه و هاست بهترین گزینه برای شروع است.

دامنه و میزبانی وب (هاست)

طرح مثال
برای سادگی کار از یک مثال شروع می‌کنیم:

وبسایت مانند خانه شماست؛ دامنه مانند آدرس خانه شماست؛ مثال هاست فضای خانه شما است. یعنی جایی که اسباب و وسایل خانه‌تان را درون آن قرار می‌دهید. زمانی که می‌خواهید آدرس خانه خود را به کسی بدهید مثل زمانی است که می‌خواهید آدرس وبسایت خود را به آن شخص بدهید. پس آدرس وبسایت‌ها در اینترنت از طریق دامنه پیدا می‌شوند. طبعاً خانه دارای اسباب و وسایل است؛ به صورت مشابه یک وبسایت نیز دارای فایل‌هایی جهت نمایش است. مثلا یک وبسایت دارای متن، تصویر و فیلم است. این فایل‌ها که محتوای وبسایت محسوب می‌شوند، لازم است در فضایی درون سرور ذخیره شوند، به این فضا که محتوا در آن ذخیره می‌شود، هاست گفته می‌شود.

 

دامنه چیست؟

در پاسخ به سوال فوق پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه کنید. در این مقاله مفهوم دامنه به صورت کامل شرح داده شده است اما حال نیز به صورت اندک به آن می‌پردازیم.

به صورت ساده دامنه یا دامین به نام وبسایت گفته می‌شود. برای مثال HiSupport.net یک دامنه است. وقتی فردی قصد پیدا شدن و قابل دسترس بودن به صورت آنلاین را داشته باشد، کافیه که بگوید فلان آدرس (مثلا HiSupport.net) نام دامنه من است.

میلیون‌ها دامنه تاکنون به ثبت رسیده است. به همین دلیل ممکن است پیدا کردن یک دامنه که با نام خوب به ثبت نرسیده کمی دشوار باشد. با این وجود مهم است که از کلمات غیرضروری و غیرمرتبط یا عجیب با Spell دشوار برای پیدا کردن یک دامنه آزاد و به ثبت نرسیده بپرهیزید. دامنه درواقع نام وبسایت شما است که لازم است با حوزه فعالیتتان مطابقت داشته و به راحتی قابل فهم و حفظ کردن باشد. آدرس وبسایت یا همان دامنه نشان‌دهنده‌ی هویت، شخصیت و حوزه‌ی فعالیت شماست. پس لازم است نام آن با توجه به هدف موردنظرتان انتخاب شود و همچنین آدرس آن کوتاه و با املای ساده باشد. علاوه بر موارد گفته شده، نام دامنه اولین تاثیر مستقیم را بر روی فردی دارد که قصد بازدید وبسایتتان را دارد. جهت یافتن یک نام خوب و مناسب، پیشنهاد می‌شود به مقاله 8 نکته کلیدی در انتخاب دامنه مناسب را مطالعه کنید.

اگر نتوانستید دامنه‌ای درخور با نام خوب پیدا کنید، یک پسوند (TLD) دیگر انتخاب کنید. پسوند به قسمت آخر نام دامنه گفته می‌شود که در بیشتر مواقع .com است. طی چندسال اخیر، به دلیل درخواست‌های فراوان، تجارت‌ها و نیازهای مختلف و همچنین ثبت شدن اکثر نام‌های خوب با پسوند .com و موارد مشابه، پسوندهای جدید فراوانی پا به عرصه وب گذاشت. حال حتی ممکن است انتخاب بسیاری از پسوندها به جای .com برای وبسایت شما مفیدتر و مناسب‌تر باشد. برای مثال می‌توانید پسوند دامنه را مطابق با کشور محل زندگی خود انتخاب کنید. مثل .ir برای ایران یا .ca برای کانادا. یا حتی بر اساس شغل و حرفه پسوند مورد نظر را انتخاب کنید مثلا در صورتی که عکاس هستید پسوند .photography یا .photo یک انتخاب خوب است و یا در صورتی که فست‌فود با غذای محبوب پیتزا دارید، پسوند .pizza عالیست.

برای مشاهده لیستی از پسوند‌های مهم قابل استفاده بر اساس شغل و نیاز یا به صورت کلی موضوع وبسایت، از صفحه مربوط به دامنه‌ها و پسوندها دیدن فرمایید.

 

نکاتی مهم در مورد دامنه

ثبت دامنه چیست؟

- چگونه دامنه ثبت کنم؟

جهت ثبت دامنه کافی است به صفحه ثبت دامنه مراجعه و در فیلد قرار داده شده نام دامنه‌ی مورد نظر خود را جست‌وجو کنید. جهت سهولت کار اکثر پسوندهای کاربردی قابل ثبت در این صفحه نمایش داده شده‌اند. برخی از پسوند‌های خاص دارای شرایط ویژه جهت ثبت هستند. جهت اطلاع از شرایط ثبت دامنه، پسوند مورد نظر را به ما اطلاع دهید و یا به صفحه شرایط ثبت دامنه مراجعه کنید.

 

- هدف از ثبت دامنه چیست؟

ممکن است کسی به شما بگوید: «همه دیگه دامنه دارن، تو چی؟ اگه نداری یکی لازمت می‌شه»

و شما هم اینطور پاسخش را بدهید: «باشه... ولی چرا؟»

اگر وبسایتی دارید، آن وبسایت حتما نیاز به یک آدرس دارد و آن آدرس نیز نیاز به یک نام دارد و آن نام همان دامنه است. از این دید ثبت دامنه ضروری است.

اما ثبت دامنه دلایل خوب دیگری نیز دارد! ثبت یک دامنه به معنای رزرو کردن آن است تا در نتیجه هیچ‌کس دیگر امکان ثبت آن دامنه را نداشته باشد. پس فکر خوبیه که هرچه زودتر یک دامنه ثبت کنید —به نام حقیقیتان، نام مستعارتان و یا هر چیز دیگری که با آن سر و کار دارید مثل نام یک کتاب کوچک، نام برند یا سرگرمی مورد علاقه—و این گونه هدف تنها درآوردن آن از چنگ بازار است. می‌توانید دامنه‌ی مورد نظرتان را ثبت کنید و زمانی که معروف شدید یا به کارتان آمد از آن استفاده کنید.

دلیل دیگر برای ثبت دامنه، داشتن ایمیل اختصاصی است. مثلا دوست دارید آدرس ایمیلتان یک نام به خصوص و مناسب باشد؛ با ثبت دامنه می‌توانید آدرس ایمیل زیبا و اختصاصی خودتان را داشته باشید. فرض کنید آن نام به خصوص نام شرکتتان مثل HiSupport است. اینگونه آدرس ایمیلتان می‌تواند me[@]hisupport.net باشد یا حتی آدرس ایمیلتان به نام خودتان باشد مثل  Ardeshir@behbood.me. همچنین می‌توانید پسوند دامنه را بر اساس حرفه یا علاقه خود انتخاب کنید. برای مثال چنانچه به هریک از شاخه‌های هنر علاقه دارید، پسوند دامنه‌تان می‌تواند .art باشد یا در صورتی که مهندس هستید، پسوند دامنه می‌تواند .engineer باشد.

داشتن تنها یک دامنه به معنی داشتن یک وبسایت نیست. جهت راه‌اندازی وبسایت لازم است یک هاست با تنظیمات و کیفیت مناسب نیز تهیه کنید. وقتی شخصی از طریق مرورگر خود وارد وبسایتی می‌شود، پروسه‌ای طی می‌شود تا آن وبسایت در کامپیوتر یا موبایل او به نمایش درآید. درواقع برای اینکه یک وبسایت به راحتی به نمایش درآید، نیازمند 3 اِلِمان است. این سه المان که پایه و اساس وبسایت‌ هستند، دامنه، هاست و فایل‌های وبسایت می‌باشند.

 

هاست یا هاستینگ چیست؟

به صورت خلاصه هاست به میزان فضایی از سرور گفته می‌شود که جهت میزبانی وبسایت ارائه می‌شود.

توضیحاتی در مورد هاست

عمدتاً هاست به بخش و مقدار فضایی از سرور گفته می‌شود که برای راه‌اندازی وبسایت و بیزنس موردنظر اجاره داده می‌شود. برای اینکه وبسایت شما بر بستر اینترنت به نمایش درآید، فایل‌ها و محتوای مربوط به آن لازم است بر روی سرور و درواقع فضای هاست آپلود شود. سرورها کامپیوترهایی قدرتمند با منابع سخت‌افزاری بسیار بالا هستند که همواره به اینترنت وصل می‌باشند. به دلیل وجود منایع سخت‌افزاری بالا برای مثال هارد یا همان فضای بسیار زیاد، سرورها قابلیت نگهداری میزان زیادی دیتا هستند. لذا ممکن است بر روی یک سرور تعداد قابل توجهی هاست وجود داشته باشد. در نتیجه کیفیت هاست‌ها نیز عمدتاً به میزبان منابع سخت‌افزاری سرور، تعداد وبسایت‌های میزبانی شده بر روی آن (تعداد هاست‌ها) و تنظیمات اعمال شده بر روی سرور بستگی دارد.

های‌ساپورت به دلیل بهره‌گیری از دانش فنی مناسب، بهینه‌سازی سرور، استفاده از جدیدترین نسل سخت‌افزارهای موجود و همچنین عدم فروش و ارائه هاست‌های فراوان بر روی سرورها، بستری ایمین و باکیفیت را برای کاربران فراهم آورده است.

عمدتا وظیفه‌ی شرکت‌های هاستینگ این است که ضمن حفظ امنیت سرور، بهینه‌سازی و اعمال کانفیگ‌های مناسب، سخت‌افزاری مطلوب ارائه دهند تا وبسایت‌ها و اپلیکیشن‌ها با سرعت بالا باز شوند. همچنین لازم است بستری مناسب جهت اجرای و پشتیبانی از زبان‌های برنامه‌نویسی و برنامه‌های مختلف فراهم آورند. علاوه بر موارد ذکر شده، برخی از هاستینگ‌های معتبر، ضمن بررسی وضعیت سرور به صورت مداوم، از فایل‌ها و وبسایت‌های درون سرور به صورت دوره‌ای مثلا روزانه، هفتگی و ماهیانه بکاپ (فایل پشتیبان) تهیه می‌کنند تا در صورت بروز مشکلات احتمالی از آن‌ها استفاده کنند. HiSupport علاوه بر انجام تمامی موارد فوق، بکاپهای تهیه کرده را در دو سرور نگهداری می‌کند. همچنین از تکنولوژی سخت‌افزاری RAID 1 استفاده می‌کند؛ بدین معنا که اطلاعات با سرعت بالا در دو هارد موازی ذخیره می‌شود تا در صورت بروز مشکل ناخواسته در یکی از آن‌ها، دیگری بدون اتلاف وقت و حذف اطلاعات در دسترس باشد.

 


تفاوت وبسایت و دامنه

وبسایت چیست؟

بر اساس تعریف ویکیپدیا، وبگاه، تارگاه، تارنما، وبسایت یا سایت به مجموعه‌ای از صفحات وب گفته می‌شود که عموماً با یک دامنه اینترنتی مشترک شناخته شده، دارای محتوای چندرسانی بوده و توسط یک وبسرور انتشار یافته‌اند.

به عبارت دیگر وبسایت مجموعه‌ای شامل یک یا چند صفحه‌ی وب است. هر وبسایت دارای یک صفحه به نام «خانه» یا «صفحه اصلی» است که صفحه‌ی اول آن محسوب می‌شود. یعنی با وارد کردن آدرس وبسایت در مرورگر، ابتدا وارد صفحه‌ی اول وبسایت می‌شوید. این صفحه معمولا معرفی‌ای از وبسایت یعنی حوزه فعالیت و سرویس‌های آن ارائه می‌دهد و از طریق این صفحه می‌توانید به سایر بخش‌های وبسایت دسترسی پیدا کنید.  یک وبسایت ممکن است شامل صفحات دیگری نیز باشد مثل صفحه‌ی «تماس با ما»، «درباره ما»، «محصولات» و ... و یا مثل همین صفحه‌ای که الان در حال مشاهده‌ی آن هستید. محدودیتی در تعداد صفحات وبسایت وجود ندارد؛ لذا بسیاری از وبسایت‌ها دارای یک صفحه و برخی از آن‌ها دارای هزاران صفحه هستند. هر یک از صفحات دارای متن، رنگ، گرافیک، صدا، انیمیشن یا ... است که برای جذب مخاطبان به خصوص خود در دسترس قرار گرفته است. حال که توضیحی مختصر در مورد وبسایت ارائه شد، برای درک بهتر به ادامه‌ی مطلب پیشین می‌پردازیم:


ارتباط بین وبسایت و دامنه

با اینکه دامنه و وبسایت ارتباط بسیار نزدیکی باهم دارند، دو چیز کاملاً مجزا هستند. بعد از اینکه دامنه ثبت کردید، لازم است با آن کاری انجام دهید تا بر اساس نیاز قابل استفاده شود. دامنه‌تان می‌تواند برای یک وبسایت یا اکانت ایمیل یا هردو مورد استفاده قرار گیرد. گرچه می‌توانید می‌توانید دامنه‌ای ثبت کنید و از آن برای وبسایت یا اکانت ایمیل استفاده کنید اما نمی‌توانید وبسایت یا اکانت ایمیل بدون حداقل یک دامنه داشته باشید.

وقتی دامنه‌ای را برای وبسایت استفاده می‌کنید، نام آن تبدیل به عبارتی می‌شود که مردم جهت بازدید از وبسایتتان در مرورگر وارد می‌کنند. به همین دلیل است که به دامنه آدرس وبسایت نیز گفته می‌شود. پس HiSupport.net دامنه‌ای است که برای وبسایت HiSupport استفاده شده است. با این وجود ثبت دامنه به معنای ایجاد وبسایت به صورت خودکار نیست. پس برای مثال، در صورتی که تصمیم به شروع بیزنس مورد نظر خود کرده‌اید و به فکر یک نام بسیار خوب برای آن هستید، بهتر است آن را ثبت برند کرده و حق بهره‌بردای و درواقع Copyright آن را به نام خود کنید تا بتوانید از آن محافظت نمایید. به صورت مشابه زمانی که تصمیم به ایجاد وبسایت با نام دامنه‌ای خاص می‌کنید، با ثبت آن دامنه خیال خود را از این خصوص راحت می‌کنید. حال که دامنه را ثبت کردید، بهتر است دنبال یک هاست مناسب بگردید تا بتوانید وبسایت را با استفاده از آن دامنه و هاست بر بستر اینترنت قرار دهید. در مرحله‌ی آخر وبسایتتان را به کمک یک شرکت طراحی وبسایت یا با خرید قالبی مناسب ایجاد کرده و فایل‌های آن را بر روی هاست قرار می‌دهید.

حال به عنوان مثالی دیگر در مرحله‌ی آخر، فرض کنید هاست یک مرکز خرید بزرگ است که دارای مغازه‌های گوناگون می‌باشد. در صورتی که قصد باز کردن مغازه‌ای در مرکز خرید داشته باشید، باید یکی از مغازه‌های موجود را اجاره کنید. درست مثل مرکز خرید، کمپانی‌های هاستینگ نیز به شما امکان اجاره میزان فضای مورد نیاز برای راه‌اندازی وبسایت در سرورهایشان می‌دهند. چنانچه دامنه‌ی خود را به ثبت رسانده‌اید، می‌توانید از آن در هر شرکت هاستیگ که تمایل دارید استفاده کنید. این درست مانند این است که می‌توانید در هر کجای مرکز خرید که تمایل دارید مغازه اجاره کنید. اگر محصولات خود را از مغازه‌ای که از پیش اجاره کرده‌اید برداشته و به مغازه جدید نقل مکان کنید، همچنان امکان استفاده از نام تجاری قبلی خود را در مکان جدید دارید. این مورد در خصوص دامنه‌تان نیز صدق می‌کند. صرف‌نظر از اینکه قصد دارید فایل‌های وبسایت خود را در کدام شرکت هاستینگ و سرور قرار دهید. دامنه‌تان همچنان به نام شما خواهد بود و مالک آن تا زمان انقضا شمایید.

های‌ساپوت می‌تواند هم دامنه شما را ثبت کند و هم میزبانی مطمئن و باکیفیت برای وبسایت شما باشد. علاوه بر آن می‌تواند ابزارهایی را برای طراحی و ایجاد آسان‌تر وبسایت‌ها در اختیارش شما قرار دهد. این بدین معناست که شما می‌توانید دامنه‌ی خود را ثبت و هاست خود را تهیه کنید و وبسایت خود را به راحتی بر بستر وب قرار دهید. همگی در یک مکان.

 

وبسایت، دامنه و هاست اولین قدم‌های اتصال به دنیای اینترنت و شناخته شدن هستند. در صورتی که شما هم قصد راه‌اندازی و ایجاد یک بیزنس، تجارت، فروشگاهی اینترنتی، وبسایت شرکتی، وبلاگ شخصی یا به صورت کلی یک وبسایت را دارید، این شروع کار است. کافی است سری به پکیج‌های هاستینگ ما بزنید و دامنه و هاست مورد نظر خود را تهیه کنید.

نیاز به مشاوره دارید؟ کارشناسان ما از طریق چت زنده، تیکت و تماس تلفنی 24 ساعته آماده‌ی پاسخگویی به شما هستند.

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این مطلب متعلق به HiSupport است.
کپی برداری از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به وبسایت HiSupport بلامانع است.


آیا این آموزش به شما کمک کرد؟